Zuiniger, veiliger en groener energieverbruik kan én moet in ons land.
Jaar na jaar lees je dat dit 'het warmste jaar ooit gemeten' is. Echt verrast ben je al niet meer. Het klimaat verandert, en de gevolgen zien we overal ter wereld: meer orkanen, droogtes, overstromingen, smeltende gletsjers en een stijgende zeespiegel. Dat zorgt op veel plekken voor zware leefomstandigheden, conflicten en klimaatvluchtelingen.
De taak van onze generatie is glashelder. Voor een eerlijke samenleving moeten we ons klimaat leefbaar houden. Meer zelfs: ecologische en sociale strijd zijn twee zijden van dezelfde medaille.
Ontzettend veel mensen weten dat en steken de handen uit de mouwen. Burgerverenigingen, bedrijven, burgemeesters en enkele landen zien klimaatverandering als een unieke kans om een betere wereld te bouwen.
Want een klimaatneutrale samenleving heeft erg veel voordelen. Een eerlijk, ambitieus klimaatbeleid zorgt in de praktijk voor:
- kwaliteitsvolle jobs
- energiezuinige woningen
- lokaal en gezond voedsel
- investeringen in nieuwe technologieën
- goeie producten die lang meegaan
- een gezondere, menselijkere samenleving
De opwarming van de aarde moet onder de 1,5°C blijven, het streefdoel in het klimaatakkoord van Parijs. Dat kan enkel als we de uitstoot van broeikasgassen snel en drastisch verminderen. Daarvoor zetten we in op energierenovatie, hernieuwbare energie, meer natuur en minder beton, duurzame mobiliteit, circulaire economie en een moderne landbouw die geen roofbouw pleegt.
Reacties